– 22 JUNI 2021 – foto © Danny Deckers

Leon Ost (1939) is maritiem schilder die zich onlosmakelijk verbonden voelt met de zee, de Schelde, de Antwerpse haven en de scheepvaart.  Hier put hij zijn inspiratie voor het schilderen.

Ook de West-Hinder III – het lichtschip dat in Antwerpen gerestaureerd wordt – is niet ontsnapt aan zijn aandacht.  Zo heeft hij enkele kunstwerkjes ontworpen die hij vandaag wilde schenken aan MPM-stichting die het schip onder beheer heeft.

West-Hinder III in droogdok in Antwerpen –  foto @ Georges Janssens

Het schip West-Hinder III is onlangs erkend als varend erfgoed door Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed.

Luc Hofkens, voorzitter MPM, onderlijnt dat de schenking perfect past in het objectief om van een bezoek aan de West-Hinder een onvergetelijke beleving te maken.  De kunstwerken zullen gebruikt worden als affiche of  reproductie om de bezoekers een blijvende herinnering te bezorgen aan het bijzonder verhaal van dit lichtschip.

“De opgeleide vrijwilligersgidsen zullen met veel enthousiasme de geschiedenis doen herleven voor de aankomende generatie” zegt Luc Hofkens in zijn dankwoord, en vervolgt: “Weinig mensen kennen het belang van deze lichtschepen voor onze welvaart en veiligheid, het technisch vernuft bij de inrichting van het schip, de zeemansverhalen, hoe het leven was aan boord… De kunstenaar Leon Ost laat iedere blik van de geïnteresseerde steeds opnieuw wegdromen bij deze lokroep van de zee en haar bewoners.”

Leon Ost en echtgenote – foto © Danny Deckers