UPDATES – AGORIA SOLAR TEAM IN MAROKKO…

Foto’s © Agoria Solar Team – © Geert Vanden Wijngaert

Solar Challenge Morocco 2021

  • Vrijdag 29 oktober 2021 – 

Belgisch Solar Team wint laatste etappe en eindigt tweede in Marokko

Het Agoria Solar Team haalde vandaag het onderste uit de kan om het Solar Team uit Twente nog in te halen. Dit lukte op ongeveer 200 kilometer voor de finish. De tijd die de studenten vandaag wonnen op Twente was echter niet voldoende om naar de eerste plaats te stijgen in het algemeen klassement. Na meer dan 2500 kilometer af te leggen doorheen een ruw landschap met hun wagen op zonne-energie, is het Belgische team trots en tevreden met hun knappe tweede plaats.

links winnende team Agoria van de laatste rit – rechts overall winnende teams van Twente – © Geert Vanden Wijngaert

Spannende etappe

De Belgische zonnewagen is deze ochtend als tweede gestart aan de vijfde en laatste etappe van de Solar Challenge Morocco. Op het programma stond een rit van 456 kilometer richting de eindmeet in Agadir. De Leuvense studenten hadden een achterstand van 49 minuten weg te werken om de eerste plaats te bemachtigen. Al vroeg in de etappe werd de Belgische zonnewagen ingehaald door het Nederlandse team uit Delft, de grootste concurrent tijdens vorige edities. Bij de passage door het Atlasgebergte had de Nederlandse zonnewagen moeite met de steile hellingen waardoor de Belgen hun tweede plaats opnieuw konden heroveren. Ook een inhaalmanoeuvre op de koplopers uit Twente volgde niet veel later. De Belgen slaagden er uiteindelijk in om de laatste etappe te winnen. Dit was helaas onvoldoende om de achterstand in het algemeen klassement weg te werken. Het Belgische Solar Team eindigt uiteindelijk op de tweede plaats. Het Solar Team van Twente wint de wedstrijd en op de derde plaats volgt het Solar Team van Delft met meer dan twee uur achterstand.

© Geert Vanden Wijngaert

Grootste uitdaging tot nu toe

De BluePoint Atlas, de zonnewagen van het Belgische team, was oorspronkelijk ontworpen voor de vlakke Outback van Australië. Door de coronapandemie kon het tweejaarlijke wereldkampioenschap in Australië niet doorgaan en werd er een alternatief georganiseerd in Marokko. De Solar Challenge op het Afrikaanse continent telde maar liefst 6065 hoogtemeters en steile hellingen tot 12%. De route liep ook langs tal van dorpen en steden waar de zonnewagen moest rijden in het hectische Marokkaanse verkeer. Halverwege de wedstrijd kregen de deelnemers ook te maken met een storm waardoor enkele wegen onder water stonden. De helft van de deelnemende teams konden niet alle etappes volledig uitrijden. Dit toont nogmaals aan hoe buitengewoon de wedstrijd in Marokko was.

© Carrefour des Nomades

Supporters

Op enkele tientallen kilometers van het zonnewagenparcours in een oase vinden we Carrefour des Nomades.  De Vlaming Luc Van Gucht is de uitbater hier en heeft een hotel, een camping, een bivakplaats en bungalows ter beschikking van toeristen die de woestijn willen leren kennen.  Tevens volgt hij dagelijks de zonnewagenwedstrijd. Meer informatie over Carrefour des Nomades door <hier> te klikken.


  • Donderdag 28 oktober 2021 – 

Belgisch Solar Team versterkt tweede plaats na etappe vol obstakels

Het Agoria Solar Team versterkt hun tweede plaats tijdens de voorlaatste etappe in Marokko. De storm van de avond voordien zorgde voor bijkomende hindernissen op het reeds uitdagende parcours. Morgen is de laatste kans voor de Belgen om hun achterstand op de Nederlandse concurrentie goed te maken.

Dwars door het water

Gisterenavond waren de Leuvense studenten druk bezig met de voorbereidingen voor de volgende etappe toen er uit het niets een storm optrad. De tent die het team had opgesteld als werkplaats werd met man en macht vastgeklampt zodat deze niet zou wegvliegen door de sterke wind. De zonnewagen bleef gelukkig ongedeerd en was op tijd klaar om vandaag te starten aan de vierde etappe. De storm had er echter wel voor gezorgd dat er heel wat wegen onder water stonden. Ook op het parcours was dit het geval waardoor de zonnewagen grote plassen moest trotseren. De zonnewagen is waterdicht waardoor de overstromingen geen problemen vormden voor het team. Het was telkens wel even schrikken om de zonnewagen, die slechts 1 meter hoog is, te zien rijden door het water.

© Geert Vanden Wijngaert

Sterke competitie

Het Belgische team startte deze ochtend aan de vierde en voorlaatste etappe van de Solar Challenge Morocco. Op het programma stond een rit van 449 kilometer en 1064 hoogtemeters richting het binnenland. Een heuvelachtig parcours langs heel wat dorpen zonder verharde wegen. De Leuvense studenten vertrokken deze ochtend met als doel de achterstand op de koploper te verkleinen. Ondanks een hogere snelheid, eindigden de Belgen vandaag 13 minuten na het Solar Team van Twente, goed voor de tweede plaats. Op de derde plaats volgt het studententeam uit Delft met een achterstand van meer dan twee uur. De Solar Teams uit Duitsland en Zweden slaagden er niet in om de vorige etappes volledig uit te rijden. Dit toont nogmaals aan hoe uitdagend de wedstrijd in Marokko is.

© Geert Vanden Wijngaert

Vooruitblik

Morgen starten de deelnemers aan de vijfde en laatste etappe van de wedstrijd in Marokko. De zonnewagens zullen nog 456 kilometer afleggen voor ze de eindmeet halen in Agadir, een havenstad in het westen van Marokko. Het is de laatste kans voor de Belgen om hun totale achterstand van 49 minuten weg te werken en nog kans te maken op de eerste plaats. Het team blijft hoopvol en zal morgen alles op alles zetten om een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten.


  • Woensdag 27 oktober

Belgisch Solar Team zakt in rangschikking na hectische dag in  Marokkaanse Sahara

Het Agoria Solar Team zakt naar de tweede plaats in de Solar Challenge Morocco. Hectisch verkeer en bandenpech zorgen voor problemen bij de zonnewagen. Het studententeam van de KU Leuven zit na vandaag over de helft van de wedstrijd in Marokko.

De Belgische zonnewagen rijdt tussen het verkeer in de drukke stad Rissani – © Geert Vanden Wijngaert

Bijzondere etappe

De Belgische zonnewagen vertrok deze ochtend als eerste aan de derde etappe van de Solar Challenge Morocco. Op het programma stond een grote lus van 527 kilometer aan de rand van de Sahara. Opmerkelijk aan de route waren de vele dorpen en steden waardoor de teams hun doorgang moesten vinden. De Marokkaanse dorpen en steden staan bekend voor hun chaotisch verkeer waar de rijbaan gedeeld wordt door auto’s, scooters, fietsers, voetgangers en zelfs ezels met kar. De Leuvense studenten gebruikten toeters en bellen om de baan voor de zonnewagen vrij te maken. De bewoners van de dorpen waren aangenaam verrast door de komst van de opmerkelijke wagen. Heel wat voorbijgangers keken vol bewondering en maakten foto’s met hun telefoon.

Interventie bij een klapband… – © Geert Vanden Wijngaert

Belgen op tweede plaats

Het Agoria Solar Team begon de dag met een voorsprong van 11 minuten tegenover het Nederlandse studententeam uit Twente. Al snel bleek dat de noorderburen een sterk verschillende strategie hanteerden. Door de hogere rijsnelheid duurde het niet lang tot ze de Belgen achter zich lieten. Rond de middag had de Belgische zonnewagen te maken met een klapband vanwege een scherpe steen op de baan. Door de bandenpech ging er er enkele minuten verloren waardoor de Nederlanders hun voorsprong verder konden uitbouwen. Het Belgische team zakt naar de tweede plaats in het algemeen klassement met 36 minuten achterstand. Het Solar Team uit Delft volgt op de derde plaats met een achterstand van meer dan een uur.


Belgisch Solar Team behoudt eerste plaats na nek-aan-nekrace tijdens bergetappe

Het Agoria Solar Team vertrok deze ochtend als eerste aan de langste en meest bergachtige etappe van de Solar Challenge Morocco. Het studententeam van de KU Leuven eindigde twee minuten na de Nederlandse concurrentie uit Twente. De eerste plaats in het klassement blijft wel behouden na de overwinning van gisteren.

© Geert Vanden Wijngaert

Concurrentie op de hielen

Het Belgische Solar Team startte deze ochtend als eerste aan de tweede etappe van de Solar Challenge Morocco. Op de eerste dag hadden de Leuvense studenten een voorsprong van 17 minuten opgebouwd ten opzichte van het team op de tweede plaats. Met een stralende zon en geen wolk in zicht reden de zonnewagens in hun natuurlijke habitat. Maar al snel bleek dat de Nederlandse tegenstanders de achtervolging inzetten.

© Geert Vanden Wijngaert

Van het Atlasgebergte naar de woestijn

De etappe van vandaag was de langste en meest uitdagende van de vijf dagen in Marokko. Met 1628 hoogtemeters en heel wat steile hellingen werden de deelnemende zonnewagens sterk op de proef gesteld. De BluePoint Atlas, de zonnewagen van het Belgische team, slaagde er zonder problemen in om als koploper de hoogteverschillen te trotseren. Na het Atlasgebergte volgde er een lange rit richting Merzouga, een dorp in het hart van de Marokkaanse Sahara. 50 kilometer voor de aankomst haalde het Nederlandse Solar Team uit Twente de Leuvense zonnewagen in. Uiteindelijk bereikten ze als eerste de finish. De Belgen eindigden 7 minuten later, maar behouden wel de eerste plaats in het algemeen klassement na de overwinning op de eerste dag.

 


© Geert Vanden Wijngaert

Solar Challenge Morocco 2021

Maandag 25 oktober 2021 – Het Agoria Solar Team is deze ochtend als derde gestart aan de Solar Challenge Morocco. Het studententeam van de KU Leuven kon al snel de Nederlandse concurrentie inhalen in het hectische Marokkaanse verkeer. Het team kon de eerste plaats ook behouden tijdens de stevige klim in het Atlasgebergte.
© Geert Vanden Wijngaert

Succesvolle start

De Belgische zonnewagen genaamd BluePoint Atlas begon deze voormiddag als derde aan de rit van 2500 kilometer. Enkel de Nederlandse Solar Teams uit Delft en Groningen konden eerder starten vanaf het voetbalstadion van Agadir. Eerst moest het team veilig uit de stadskern wegrijden. Dit is niet zo evident door het hectische Marokkaanse verkeer met vele rotondes en verkeerslichten. Dankzij uitstekende voorbereidingen en teamwerk slaagden de begeleidende wagens er in om het Solar Team uit Delft in te halen. Niet veel later stak het team ook de Nederlandse zonnewagen uit Groningen voorbij. Hierdoor lag het Agoria Solar Team al snel op kop.

Steile beklimming

Daarna volgde nog de zware klim tot een hoogte van meer dan 1800 meter in het Atlasgebergte. Dat was een stevige uitdaging die elke zonnewagen op de proef stelde. Dankzij de sterke motor slaagde de BluePoint Atlas er in om vlot de top van de beklimming te behalen. Dan volgde een lange afdaling met veel haarspelbochten. Ook hier kon het team de eerste positie behouden. Naast een dromedaris die de weg voor korte duur versperde, bleef het Belgische team feilloos in koppositie rijden tot de finish van de eerste etappe. De Belgen eindigen de dag met 17 minuten voorsprong op het Solar Team uit Twente.

© Geert Vanden Wijngaert

____________________________________

Solar Challenge Morocco – Maandag 25 oktober 2021

© Geert Vanden Wijngaert

Belgisch zonnewagen vertrokken aan rit van 2500 kilometer doorheen Marokkaanse Sahara

Het Agoria Solar Team is deze ochtend gestart aan de Solar Challenge Morocco 2021. Als derde team mochten de studenten van de KU Leuven vertrekken met hun wagen op zonne-energie. Het Belgische team zal op vijf dagen tijd 2500 kilometer afleggen door de Sahara en het steile Atlasgebergte.

Uitdagende start

De start van de Solar Challenge Morocco vond deze ochtend plaats aan het voetbalstadion van Agadir, een havenstad in het zuiden van Marokko. De BluePoint Atlas mocht als derde team starten aan de rit van 2500 kilometer, met enkel de Nederlandse Solar Teams uit Delft en Groningen voor hun. Een eerste uitdaging voor het team was om succesvol de stadskern uit te rijden, dit tussenin het hectische Marokkaanse verkeer met vele rotondes en verkeerslichten. Dankzij strategische keuzes en een strakke communicatie zijn de Leuvense studenten er in de eerste kilometers al in geslaagd om het team uit Delft in te halen, en rijdt zo momenteel op een drietal minuten achter de koploper. Straks zal het Belgische team beginnen aan een uitdagende klim van 1800 meter in het Atlasgebergte die de zonnewagen stevig op de proef zal stellen. Het team doelt om vandaag al de eerste plaats in de rangschikking te bemachtigen.

Het Belgische Solar Team schat aan te komen rond 17u30 Belgische tijd, een samenvatting van de eerste dag met bijhorend beeldmateriaal zal volgen rond 19u00 ’s avonds.


© Geert Vanden Wijngaert

Solar Challenge Morocco 2021 – Zondag 24 oktober 2021

Belgische zonnewagen slaagt voor technische keuring en start morgen als derde aan race door Marokko

Het Agoria Solar Team heeft vandaag de derde plaats behaald op de kwalificatie voor de Solar Challenge Morocco. Na een uitgebreide technische keuring van de Belgische zonnewagen is het studententeam van de KU Leuven klaar om morgen in de derde positie te starten aan de wedstrijd in Marokko.

Strenge keuring van de zonnewagen

Het Belgische Solar Team is vrijdag gestart met de technische keuring van hun zonnewagen. Ieder deelnemend team moet voldoen aan een immense lijst van regels om mee te kunnen rijden in het Marokkaanse verkeer en de veiligheid van de piloot te verzekeren. Op enkele kleine opmerkingen na, die in een mum van tijd werden aangepast, zijn de Leuvense studenten vlot door de verschillende controles geraakt. De BluePoint Atlas is rijklaar verklaard, en zal morgen dus mogen rijden op de Marokkaanse wegen.

Spannende kwalificatie

Om de startpositie van de deelnemende teams te bepalen werd er voorafgaand een kwalificatieronde gereden rond het voetbalstadion van Agadir. Ruben Van Acker (22, Lennik), student handelsingenieur en piloot van de zonnewagen zette met de BluePoint Atlas een tijd van 2 minuten en 25 seconden neer, goed voor de derde snelste tijd. Enkel de Nederlandse Solar Teams uit Delft en Groningen deden het beter. Het Belgische team zal morgen als derde vertrekken aan de start van de Solar Challenge Morocco waar ze op vijf dagen tijd zullen proberen om de Nederlandse concurrenten in te halen en als eerste over de finish te rijden.

Op zonne-energie door Marokko

De Solar Challenge Morocco is een wedstrijd van 2.500 kilometer voor wagens op zonne-energie. Op vijf dagen tijd zal het Belgische team vijf etappes van elk 500 kilometer moeten afleggen, dit doorheen de Marokkaanse Sahara en langs het steile Atlasgebergte. Het studententeam van de KU Leuven zal deelnemen met de BluePoint Atlas, de negende Belgische zonnewagen. De zonnewagen weegt 170 kilogram, heeft een autonomie van 700 kilometer zonder zon en haalt snelheden tot wel 150 kilometer per uur. De lat ligt hoog, want met hun vorige zonnewagen uit 2019 werden de Belgen zowel Europees- als wereldkampioen. De wedstrijd start op maandag 25 oktober en duurt tot en met vrijdag 29 oktober. De volledige route kan hier worden teruggevonden.


https://servimed.be/2021/Agoria Solar Team