Alhoewel het VK sinds 1 januari 2021 geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie, is nog niet alle nieuwe wetgeving volledig geïmplementeerd. Hieronder vindt u een overzicht van de aankomende veranderingen.
1. Gezondheidscertificaten en fytosanitaire certifcaten vanaf 1 oktober 2021 en 1 januari 2022
Vanaf 1 oktober 2021 zijn gezondheidscertificaten en voorafgaande kennisgeving verplicht voor producten van dierlijke oorsprong, dierlijke bijproducten en levensmiddelen van niet-dierlijke oorsprong met een hoog risico. Op 1 januari 2022 worden fytosanitaire certificaten en voorafgaande kennisgeving verplicht voor planten en plantaardige producten met een laag risico. Vanaf dan worden producten van dierlijke oorsprong ook gecontroleerd aan de grenscontroleposten in het VK. Vanaf 1 maart 2022 zullen de controles van levende dieren en de producten van plantaardige origine ook plaatsvinden aan deze grenscontroleposten.
Meer informatie vindt u op onze website.
2. Internationaal paspoort vanaf 1 oktober 2021
Vanaf 1 oktober volstaat een Europese identiteitskaart niet langer om het VK te betreden. U zal een internationaal paspoort bij de hand moeten hebben om de grens over te steken. Klik hier voor meer informatie.
3. UKCA-markering: deadline uitgesteld van 1 januari 2022 naar 1 januari 2023
De Britse regering heeft de verplichting van de UKCA-markering met een jaar uitgesteld. De oorspronkelijke datum waarop de nieuwe Britse UKCA-markering voor bepaalde producten verplicht werd was 1 januari 2022. Deze deadline wordt uitgesteld naar 1 januari 2023. Dat wil zeggen dat exporteurs tot dan producten kunnen uitvoeren met de huidige, Europese CE-markering. Bedrijven doen er wel goed aan om na te gaan wat de nieuwe verplichtingen voor de UKCA-markering zijn en al de nodige voorbereidingen te nemen. Meer informatie vindt u op onze website.
4. Brexit-opleidingen
Vervolgens geven wij mee dat het Syntra-netwerk in heel Vlaanderen een gespecialiseerde Brexit-opleidingsmodule organiseert. Kmo’s die hun douane-technische kennis willen bijspijkeren, kunnen surfen naar deze website voor meer informatie.
5. Brexit-subsidies
Ten slotte, willen wij u erop wijzen dat FIT een extra overheidssubsidie toekent aan Vlaamse exporteurs die getroffen zijn door de Brexit. Meer informatie vindt u op de website van FIT. Daarnaast is het ook mogelijk om bij VLAIO de “Brexit veerkrachtsubsidie” aan te vragen wanneer u getroffen bent door de Brexit en u van plan bent om uw bedrijf strategisch te heroriënteren. Meer informatie vindt u op de website van VLAIO.
_______________________________
Heeft u nog vragen? Ontdek meer informatie op onze Brexit-website of neem contact met ons op via brexit@fitagency.be. We helpen u graag verder.
Ilke Bliki – Brexit-coördinator
Project manager Enterprise Europe Network
FLANDERS INVESTMENT & TRADE
Koning Albert II-laan 37, 1030 Brussel
www.flanderstrade.be