– ERFGOEDBEZWAREN – HISTORIEK – WAT KAN IK DOEN?
– foto © Georges Janssens –

Op Stoapel heeft al een bezwaar ingediend tegen de declassering van de Hensenkraan. Na onze oproep hebben we al veel berichten gekregen van leden en sympathisanten die ook een bezwaarschrift hebben ingediend. We willen deze mensen bedanken.

Maak nu even 5 minuten tijd en dien een bezwaar in via ruimtelijkeplanning@temse.be

*************************************

Erfgoedbezwaren

De erfgoedargumenten die werden ingediend voor de klassering blijven onverminderd geldig, inclusief het bovenlokaal gemeenschapsbelang van de Kraan als symbool voor de historische scheepsbouw in de regio.
De menselijke dimensie van de scheepsbouwers is de focus van ons maritiem verhaal doorheen verschillende generaties. Tijdens de vele exposities met als recent hoogtepunt de tijdelijke expo in het Gemeentemuseum hebben zowel het aantal als de betrokkenheid van de aanwezige bezoekers geïllustreerd dat dit verhaal vandaag nog relevant is in Vlaanderen. Lees hier verder.

*************************************

Historiek

In 1986 werd de Hensenkraan met de Antwerpse hijsbok Brabo van Hoboken naar Temse gebracht en op de werf geplaatst. Na de sluiting van de werf werd de kraan geschonken aan de gemeente Temse. In 2004 werd ze erkend als beschermd monument en in 2009 werd ze opgenomen in de vernieuwde Inventaris Bouwkundig Erfgoed van de Vlaamse Overheid. Lees hier meer.

*************************************

Wat kan ik doen?

Ook u kan uw steentje bijdragen voor het behoud van de kraan. Iedereen kan zelf een bezwaar indienen. Dit moet ten laatste 8 december gebeuren! Daarnaast kan je ons ook steunen door lid te worden van Op Stoapel. Een bezwaar indienen tegen de declassering kan:

1. Met een brief naar

Gemeentebestuur Temse
Ruimtelijke planning
AC De Zaat
Frans Boelplein 1
9140 Temse

2. Via e-mail (voeg een persoonlijke motivatie toe)
ruimtelijkeplanning@temse.be

*************************************

Op Stoapel vzw is een vereniging van enthousiaste vrijwilligers uit Temse die het rijke erfgoed van de scheepsbouw, en meer in het bijzonder de Boelwerf, wil onderzoeken, bewaren en op een originele manier ontsluiten voor een breed publiek.

Wilt u deel uitmaken van Op Stoapel vzw of wenst u specifieke informatie dan kan u ons contacteren via info@opstoapel.org
Wilt u ons steunen dan kan u lid worden van onze vereniging
http://opstoapel.org/ledenwerking/contact/word-lid/ .