• Solar Charllenge Morocco 2021
  • vrijdag 1 oktober 2021

De zonnewagen van het Agoria Solar Team is heelhuids toegekomen in Agadir, een havenstad in het zuiden van Marokko. Met behulp van een paard en kar werden de kisten bij 42°C van de truck naar de nieuwe werkplaats gebracht. Het Leuvense studententeam zal er komende maand de laatste testen en aanpassingen aan de zonnewagen maken ter voorbereiding van hun volgende wedstrijd, de Marokkaanse Solar Challenge.

Paard en kar

De meterslange truck die vorige week vanuit Leuven was vertrokken moest eerst met behulp van het team doorheen het hectische verkeer in de Marokkaanse binnenstad geleid worden. Eens aangekomen bij de werkplaats werd er met volle moed gestart aan het uitladen van het materiaal. De vorkheftruck had echter moeite om zich doorheen de ladingszone te manoeuvreren en kwam al snel vast te zitten in de zachte ondergrond. Lokale voorbijgangers sprongen snel te hulp en kwamen binnen de kortste keren met het meest betrouwbare alternatief, een paard en kar! De zonnewagen van het Belgische Solar Team kon met behulp van de trouwe viervoeter tijdig tot bij de nieuwe werkplaats raken.

Race doorheen de Sahara

Eind deze maand zal het Belgische Solar Team voor het eerst deelnemen aan een wedstrijd op het Afrikaanse continent. Op vijf dagen tijd zullen de ingenieursstudenten 2500 kilometer afleggen doorheen de gloeiende Sahara en langs de voet van het Atlasgebergte. Als huidige wereldkampioen en kersverse Europees kampioen zal het Belgische team alles geven om ook in Marokko in de prijzen te vallen. De Solar Challenge Morocco gaat van start op maandag 25 oktober en loopt tot en met vrijdag 29 oktober.

 

AGORIA SOLAR TEAM

Het Agoria Solar Team werd opgericht in 2004 door enkele enthousiaste studenten in Leuven. Hun doel was om de allereerste Belgische zonnewagen te bouwen en hiermee deel te nemen aan de World Solar Challenge in Australië, een raceavontuur van 3021 kilometer dwars doorheen de Australische Outback. 

Sindsdien bouwt het team iedere twee jaar een nieuwe zonnewagen, telkens gebruikmakend van de laatste technologieën en tal van zelf onderzochte innovaties. Zonnewagens zijn een schitterend voorbeeld van wat mogelijk is met hernieuwbare energie en de nieuwste ingenieurstechnieken.

Exact één jaar lang werkten 20 gemotiveerde ingenieursstudenten van de KU Leuven samen aan het ontwerp en de bouw van de negende Belgische zonnewagen, de BluePoint Atlas. Met een compleet andere wagenvorm en talrijke verbetering hoopt het Agoria Solar Team winst te behalen op hun volgende internationale Solar Challenge. De lat ligt hoog, want met de vorige zonnewagen uit 2019 werd het team zowel Europees- als wereldkampioen.

In oktober 2021 neemt het Belgische team voor het eerst deel aan een Solar Challenge op het Afrikaanse continent. In de Marokkaanse Sahara zullen de Belgen het opnemen tegen studententeams van topuniversiteiten van over heel de wereld. De raceuitdaging zelf bestaat uit vijf etappes, goed voor een totaal van zo’n 2500 kilometer doorheen de snikhete Sahara langs de voet van het Marokkaanse Atlasgebergte.

In aanloop naar de uitdaging in Marokko zal het team zich dagelijks bezighouden met voorbereidingen voor de challenge. Heel wat mechanische testen vinden plaats in België om veiligheid en betrouwbaarheid van de zonnewagen te verzekeren. Hiernaast zijn er ook een hoop strategische testdagen waarbij het verbruik van de wagen nauwkeurig opgemeten wordt in verschillende weer- en verkeersomstandigheden.

2 – 31 augustus          Mechanische testen in België
1 – 26 september       Strategische testen in België
27 september             Vertrek naar Marokko
1 – 24 oktober            Testen in Marokko
25-29 oktober           Solar Challenge Morocco

Het Agoria Solar Team bestaat uit 20 gemotiveerde ingenieursstudenten van de KU Leuven met elk een eigen specialisatie. 15 maanden lang werkt de groep samen met één groot doel voor ogen: ‘s werelds beste zonnewagen bouwen om hiermee deel te nemen aan een internationale Solar Challenge. 

Studenten komen van over heel België samen om mee aan de nieuwe zonnewagen te werken, zo zijn alle Vlaamse provincies gerepresenteerd binnen het Belgische Solar Team. Teamleden zijn gemiddeld 22 jaar oud en volgen de studierichting industriëel ingenieur, burgerlijk ingenieur of handelsingenieur aan de Katholieke Universiteit Leuven