• 29 OKTOBER 2021 – foto’s © Geert Vanden Wijngaert –

Na een rit van meer dan 450 km door de zuidelijke Sahara is de zonnewagen ‘Blue Point Altas’ van het Agoria Solar Team – een team van studenten aan de Universiteit van Leuven – als eerste toegekomen in Agadir.  Na onderweg meermaals te zijn belaagd door de Nederlandse teams van Twente en Delft is het toch uiteindelijk gelukt om alle deelnemers achter zich te laten.

In het algemeen klassement echter moet het Agoria Solar Team het Solar Team Twente laten voorgaan.  Alhoewel hun wagen ‘RED Horizon’ het op sommige gebergte stukken van het parcours het minder goed deed dan de Belgische wagen, hebben ze toch over het geheel de overwinning weten af te dwingen.

De ‘Blue Point Atlas’ heeft veel tijd verloren in de derde etappe door een klapband.  Deze tijd hebben ze gedeeltelijk terug kunnen inhalen maar spijtig genoeg onvoldoende voor een overwinning.

© Geert Vanden Wijngaert

Er werd in de vierde etappe gevreesd dat het zou mislopen omdat de storm met regen van de nacht ervoor grote delen van de banen in de woestijn had blank gezet.  Maar de zonnewagen bleek voldoende waterdicht te zijn om zonder problemen door de waterpassages te rijden.

Solar Challenge Morocco

De Solar Challenge Morocco is een wedstrijd van 2500 kilometer voor wagens op zonne-energie. Deelnemers worden uitgedaagd om vijf etappes van elk zo’n 500 kilometer af te leggen in zo een kort mogelijke tijd. De route van de Solar Challenge loopt langs de Sahara en het steile Atlasgebergte. In totaal namen er 7 zonnewagens deel uit heel Europa.

Enkele indrukken:

“Ik voel me fantastisch. We hebben de challenge in Marokko overleefd. Heel het team heeft het fantastisch gedaan, we hebben echt alles uit de zonnewagen gehaald.”
Victor Verhaert (23, Edegem), Teammanager van het Agoria Solar Team – 29/10/2021

“Je voelde de finish dichter en dichter komen. Het was alles er uit persen om hier zo snel mogelijk te raken. Ik moet nog even bekomen, het is echt een schitterend gevoel.”
Gilles De Baets (24, Brugge), Piloot van de zonnewagen – 29/10/2021

“Tijdens de storm van gisterenavond is er heel wat regen gevallen wat ook te merken was tijdens de etappe van vandaag. Met de zonnewagen hebben we vaak door water op de wegen moeten rijden. Met de auto’s voorop hebben we bekeken hoe de zonnewagen best kon rijden om zo min mogelijk last te hebben van het water.”
Bart Depredomme (22, Kruisem), Mechanisch Ingenieur bij het Agoria Solar Team – 28/10/2021

“Het was vandaag een heel spannende dag. We hebben de hele etappe nek aan nek gereden met het Solar Team van Twente en we fhebben ook onze tweede plaats kunnen versterken. Morgen belooft het heel spannend te worden, hopelijk kunnen we de Nederlanders nog inhalen.”
Birgitt Peeters (24, Holsbeek), pilote van de zonnewagen – 28/10/2021

“Deze middag hebben we een korte haltprocedure gedaan. De BluePoint Atlas was over een scherpe steen gereden en had hierdoor een platte band. We hebben de band snel kunnen vervangen. Al bij al was de zonnewagen na drie minuten terug aan het rijden.”
Brent Viroux (22, Hove), technisch verantwoordelijke bij het Agoria Solar Team – 27/10/2021

“Vandaag zijn we onze koppositie kwijtgespeeld. Het was even een moeilijker moment voor het team. We hebben nog het vertrouwen in onze eigen strategie en weten dat de volgende dagen nog spannend worden. Vanavond zetten we de wagen terug op orde zodat we morgen de eerste positie terug kunnen innemen.”
Victor Verhaert (23, Edegem), teammanager van het Agoria Solar Team – 27/10/2021

“Het gevoel is eigenlijk vrij goed. We hebben mooi ons eigen tempo gereden want we hadden op voorhand een geplande snelheid voor de strategie. De eerste 500 kilometer reed Twente 3 minuten achter ons en we reden steeds hetzelfde tempo. De laatste 50 kilometer zijn ze ineens beginnen versnellen en hebben ze die 3 minuten goedgemaakt. Voor de eindstreep hebben ze ons nog voorbijgestoken. Het is natuuurlijk nooit een fijn gevoel als de tegenstander je inhaalt, maar we zijn heel kalm gebleven. We hebben ons niet laten meeslepen om sneller te rijden, maar gewoon onze strategische snelheid aangehouden. Uiteindelijk zijn ze 3 minuten voor ons gefinished, maar we staan nog ruim 11 minuten voorop.”
Maarten Vanierschot, professor KU Leuven en coach van het Agoria Solar Team – 26/10/2021

“Vandaag was de start van de Solar Challenge Morocco. Het was onmiddelijk een spannende dag want vandaag stond de eerste en meest steile klim op de planning. Het was een grote opluchting op het moment dat we boven zijn aangekomen. Dit geeft ons veel vertrouwen voor de komende dagen.”
Ruben Van Acker (22, Lennik), piloot van de zonnewagen – 25/10/2021

“Het was super spannend om voor de eerste keer met de zonnewagen te kunnen rijden in het Marokkaanse verkeer. Het is een fantastisch gevoel om als eerste aan te komen op de eerste dag. De volgende etappes zullen zeker nog spannend worden, ik kijk er enorm naar uit.”
Birgitt Peeters (24, Holsbeek), piloot van de zonnewagen – 25/10/2021

Leest <hier> de volledige dagelijkse rapporten.