• Jean-Jacques WESTERLUND is op 10 oktober 2021 overleden op 74-jarige leeftijd
  • Voorzitter van Watererfgoed Vlaanderen sedert 2019
  • foto’s @ Georges Janssens
Seinvlaggen in mast van mijnenjager M477 als eerbetoon aan Jean-Jacques Westerlund

Meer dan 100 jaar geleden kwam de Zweedse kapitein John Westerlund zich vestigen in Antwerpen.  Zijn bedrijf was toegespitst op de invoer van papier en hout.  Zijn kleinzoon Jean-Jacques Westerlund maakte van het bedrijf van zijn grootvader een echte wereldspeler; gevestigd sedert 1987 op de Linkeroever in Antwerpen werd het de grootste terminal voor houtproducten ter wereld. Naderhand werd de groep uitgebreid naar Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en China en werd daardoor één van de grootste logistieke groepen in de papiersector.

Jean-Jacques Westerlund verkocht in 2007 zijn bedrijf aan een Australische investeerder dat uiteindelijk in Antwerpen werd omgedoopt tot Euroports, één van de belangrijkste terminal havengroepen in Europa. Hij richtte met zijn kinderen Tanguy en Stéphanie de investeringsmaatschappij Taste Invest op, met een verwijzing naar de voornamen in de benaming.

Als voorzitter van Koninklijke Antwerpse Watersportvereniging SRNA, liet hij deze bijna oudste jachtclub van België opbloeien en had hij vooral aandacht voor de jeugdige beginnende zeilers.

Zijn ambitie echter was om in Antwerpen een site te verwezenlijken voor het maritiem erfgoed.  De Antwerpse droogdokkensite zou hiervoor de meest geschikte plaats worden.  Sedert hij voorzitter werd van Watererfgoed Vlaanderen betrok hij onmiddelllijk alle watererfgoed afdelingen in elke provincie in Vlaanderen.  Deze entente werkt ondertussen reeds optimaal.

In Antwerpen stond hij ook achter het project MPM die vorig jaar de erkenning bekwam van het lichtschip Westhinder III.  De restauratie van dit schip verloopt ondertussen vlot en weldra zal het schip zich ook voor het publiek toegankelijk worden in de droogdokkensite in Antwerpen.

Erkenning Westhinder III als Watererfgoed: vlnr Intendant Watererfgoed Antwerpen Kapitein Patrick Blondé, voormalige Havenschepen Marc Van Peel, Voorzitter Watererfgoed Vlaanderen Jean-Jacques Westerlund, Minister Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.

Spijtig genoeg kon Jean-Jacques niet meer aanwezig zijn bij de overdracht van de mijnenjager Oudenaarde M477.  Dit gebeurde de voorbije week op 13 oktober 2021 door Admiraal Jan De Beurme van de Belgische Marine en in aanwezigheid van talrijke prominenten, o.a. de burgemeester van Oudenaarde Marnic De Meulemeester, de voormalige Havenschepen Marc Van Peel, een afgevaardigde van de burgemeester van Antwerpen en heel wat sponsors.

Als eerbetoon aan Jean-Jacques Westerlund werd in de bevlagging van de Oudenaard M477 de lettervlaggen JJW bijgevoegd.

Langs deze weg willen we de kinderen Tanguy en Stéphanie, en de familie Westerlund ons oprecht medeleven betuigen.  Jean-Jacques was niet alleen een goede vriend maar ook een echte bezieler van de projecten waarvoor hij ging: haven, logistiek, maritiem en yachting.


Jean-Jacques Westerlund is op zondag 10 oktober 2021 bij hem thuis in Schilde overleden.  Een knagende ziekte heeft hij ondanks alles niet kunnen overwinnen.

tekst Georges Janssens.