– 20/05/2021 – Antwerpen Droogdokkensite – foto’s Georges Janssens –

Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van varenderfgoed  Vlaanderen is bereikt!

Na jarenlange, doorgedreven restauratie door een team vakkundige vrijwilligers onder leiding van Patrick Van den Bulck en Dirk Meulemeester heeft vandaag minister Matthias Diependaele – Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed – het lichtschip West-Hinder III het statuut van BESCHERMD VAREND ERFGOED geven.

Minister Matthias Diependale

MPM – Maritiem Patrimonium, lid van Watererfgoed Vlaanderen, heeft samen met een schare personaliteiten dit heuglijke feit onder de aandacht gebracht met een beperkte ontvangst op de DROOGDOKKENSITE.

Vanaf volgend jaar zal West-Hinder III kunnen bezocht worden en zal het schip ook beschikbaar  zijn voor kleinere ontvangsten. Dit gebeurt dan op de definitieve ligplaats als een vast baken voor de stad in dok 1 (naast deKattendijksluis).

Ook Vlaams Minister-President Jan Jambon en Burgemeester Bart De Wever waren aanwezig waarmee ze het belang van deze erkenning onderstrepen.

vlnr minister-president Jan Jambon, burgemeester Bart De Wever, minister Mathias Diependaele en Luc Hofkens, voorzitter MPM.

LICHTSCHIP WEST-HINDER III

De WEST-HINDER III werd gebouwd in Oostende in 1950 op de werf Béliard-Crighton
Samen met de zusterschepen werden ze per 2 ingezet om de zandbanken Wandelaar en West-Hinder met hun lichtbaken aan te duiden.
Het derde schip lag als reserve in de haven.
De schepen werden ook gebruikt als observatieschip.

Ondertekening door minister Matthias Diependaele en overhandiging van de wimpel van Beschermd Erfgoed aan de voorzitter Luc Hofkens.

Afmetingen: lengte 42.05 m, breedte 7.8 m, diepgang 4 m.
Elk schip was uitgerust met een motor van 400 pk.
Ze werden uit dienst genomen in 1994 en vervangen door elektrische lichtplatformen.

Toen ze operationeel waren bleven er 9 bemanningsleden aan boord voor 2 weken, die dan werden afgelost en waren ze 2 weken thuis.

radiokamer

Heel specifiek is het anker om het schip op zijn plaats te houden onder alle weersomstandigheden!
Er zijn cabines met enige privacy, een grote cuisinière, en een radiokamer (die vandaag wordt heropgestart doorradio-amateurs voor wereldwijd contact!).

het kookvuur in de keuken

Het schip heeft uiteraard een rondschijnend licht met sterke lichtbundel en een compenserend zwaar gewicht om de slingerbewegingen op te vangen!

In een geheimzinnige midscheepse installatie kon men een klok laten luiden, maar hierover verneemt U de dag van uw bezoek meer…

Klokruimte: een verticale koker die tot op de kielbodem van schip gaat waarin een klok kon neergelaten worden…

mess matrozen

zie ook: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6801203860951101440/

zie ook: https://atv.be/nieuws/lichtschip-west-hinder-iii-binnenkort-te-bezoeken-119035