– 16/04/2021 – Cruiseterminal Antwerpen –
Foto boven Dar Mlodziezy met HZS studenten in het want –
Foto’s © Georges Janssens.

Driemaster DAR MLODZIEZY en Onderzoekschip HORYZONT II
– beiden Poolse schepen met thuishaven Gdynia –
(Gdynia Maritime University)

Dar Mlodziezy gaat aanmeren aan de Cruiseterminal Antwerpen

Vrijdag 16 april 2021 omstreeks 10 uur verschijnt de statige driemaster Dar Mlodziezy in de Scheldebocht van Sint-Anneke – Palingplaatsteiger Linkeroever bij Sint-Anna-plage.
Tot hoog in het want van de masten staan studenten van de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen.
Het schip geëscorteerd door een Boluda sleepboot SD Shark zal weldra aanmeren aan de nieuwe Cruiseterminal Antwerpen.

Het Onderzoekschip Horyzont II begint eveneens aan het aanlegmaneuver bij de Cruiseterminal Antwerpen

Kort erna komt ook het Onderzoekschip Horyzont II door de Scheldebocht.
De studenten staan netjes uitgelijnd op het dek in de ochtendzon.
Het schip voert een feilloos maneuver uit om zich eveneens vast te maken aan de Cruiseterminal Antwerpen.

Horyzont II: studenten in een erehaag op het dek

Aan boord van beide schepen bevinden zich ongeveer 175 studenten waarvan 130 op het zeilschip en 45 op het onderzoekingschip.  Deze laatsten vertrokken een zestal weken geleden vanuit Antwerpen terwijl de studenten op het zeilschip aan boord gingen in Polen.  Zij werden daar naartoe gebracht met autobussen nadat heel wat corona-veilige-modaliteiten moesten vervuld worden, een huzarenstukje dat de school in enkele dagen moest klaren.

Ook op Dar Mlodziezy vormen studen de haag

 

OPLEIDING AAN DE HOGERE ZEEVAARTSCHOOL ANTWERPEN

Er zijn twee richtingen aan de HZS (Hogere Zeevaartschool): één voor Scheepswerktuigkunde en één voor Nautische Wetenschappen.

Vanaf komend academiejaar (2021-2022) wordt de opleiding Scheepswerktuigkunde aangeboden als een academische opleiding (3 jaar Bachelor + 1 jaar Master).

Voor de richting Nautische Wetenschappen kan men een Bachelor halen in drie jaar met een STCW Operation Level.  Bij deze Bacheloropleiding is eveneens een stage aan boord van een opleidingsschip, zoals nu gebeurde aan boord van de schepen Dar Mlodziezy en Horyzont II.

De eropvolgende Master opleiding Nautische Wetenschappen wordt georganiseerd in samenwerking met Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent en Université de Liège.  Ze krijgt een STCW Management Level (1 jaar).

De vaarsimulator in de Hogere Zeevaartschool Antwerpen

CRUISETERMINAL ANTWERPEN

Sedert begin 2021 is het beheer van de Scheldekaaien overgedragen aan Stadshaven Antwerpen. En hier behoort ook de splinternieuwe Cruiseterminal Antwerpen bij.  Alhoewel de geplande officiële inhuldiging van de terminal nog niet aan de orde is, was men ter plaatse niet minder fier om nu al schepen te mogen ontvangen.

Antwerpse Schepen van Toerisme Koen Kennis nam met trots het woord en verwelkomde de kapiteins, bemanning en studenten aan boord van de zeildriemaster Dar Mlodziezy en het opleidingsschip Horyzont II.

Koen Kennis; Schepen van Toerisme Antwerpen

De Directeur van de Hogere Zeevaartschool Antwerpen – Rowan Van Schaeren – keek tevreden naar de blije gezichten van de studenten aan boord van de schepen.  Om diverse Corona-redenen kon de stage aan boord van een schip vorig schooljaar niet doorgaan.  Het was dus een hele organisatie om twee leerjaren tesamen aan boord te krijgen voor een praktische nautische opleiding.

Kapitein Rowan Van Schaeren – directeur HZS Antwerpen

Het was uit de mond van de kapiteins van beide schepen – Kapitein Szymanski van Dar Mlodziezy en Kapitein Durlik van Horyzont II – dat we hoorden dat de reis met deze studenten zeer geslaagd was en voor herhaling vatbaar is.

Ook werd Kapitein Szymanski door Schepen Kennis uitgenodigd om deel te nemen met de Dar Mlodziezy aan de volgende Tall Ships Race die Antwerpen zal bezoeken in 2022.

v.l.n.r. Kapitein Szymanski (Dar Mlodziezy) – Marine studente aan HSZ – Kapitein Durlok (Horyzont II) – student HZS – Schepen Koen Kennis – Directeur HZS Rowan Van Schaeren

 

Links Schepen Koen Kennis en rechts Stadshavenmeester Werner Weijts

 

Dar Mlodziezy en Horyzont II aan de Antwerpse Cruise Terminal

 

OPEN CAMPUSDAG HOGERE ZEEVAARTSCHOOL ANTWERPEN

We hopen je op zaterdag 24 april dan eindelijk onze campus te laten zien. Als de maatregelen dit toelaten, zullen we je campusbezoek op afspraak laten doorgaan per bubbel (van max. 3 personen).

Inschrijven hiervoor kan nu al (onder voorbehoud) > via deze link. We houden je dan verder op de hoogte via e-mail.

 

Sleepboot SD SHARK – Boluda Towage – bollard pull 65 tons