– 4 MAART 2021 – © Oosterweelverbinding Antwerpen

– VIJF GROTE SNELWEGWERKEN IN 2021 –

 

Met wegenwerken op E17 en E34, in Waaslandhaven-Oost en Antwerpen-West draaien de Oosterweelwerven op Linkeroever en in Zwijndrecht op volle toeren. Vanaf april komt daar de vernieuwing van het knooppunt Sint-Anna Linkeroever bij. Daarmee staat de teller op 5 grote snelwegwerven voor Linkeroever & Zwijndrecht in 2021. En dat is meteen ook het hoogtepunt van de werkzaamheden want vanaf de zomer kunnen we geregeld een nieuw stuk snelweg, op- of afrit openstellen. Een overzicht. 

1. Heraanleg E17 in najaar 2021 klaar  

Vorig jaar kreeg de E17 tussen Kruibeke en Zwijndrecht een grondige opknapbeurt. Sinds september 2020 is het wegdek tussen Zwijndrecht en Antwerpen-West aan de beurt. Tot mei wordt de rijbaan richting Gent vernieuwd, aansluitend wordt de rijbaan richting Antwerpen aangepakt. Het verkeer beschikt er over 2×3 versmalde rijstroken. In het najaar 2021 zijn de werken volledig afgerond.

2. Heraanleg E34 in zomer 2021 klaar

Eind augustus 2020 werd gestart met de vernieuwing van de E34 tussen de complexen Waaslandhaven-Oost en Sint-Anna Linkeroever. Tot april is de rijbaan richting Antwerpen aan de beurt. Aansluitend volgt de vernieuwing van de rijbaan richting Zelzate. Eind juli 2021 is de E34 volledig gerenoveerd en klaar voor gebruik. Tot dan rijdt het verkeer er over 2×2 versmalde rijstroken.

3. Nieuw op- en afrittencomplex Waaslandhaven-Oost in voorjaar 2022 klaar

In augustus 2019 ging de schop in de grond op de E34 in Waaslandhaven-Oost. Hier verrijst een nieuw op- en afrittencomplex dat de ontsluiting van de industriezone sterk verbetert. Vorige maand ging de eerste aansluiting – de oprit richting Antwerpen – van het nieuwe complex open. Later dit jaar volgen de afrit richting Antwerpen en de op- en afrit richting Zelzate. In voorjaar 2022 opent de aansluiting op de verbindingsweg.

4. Bouw nieuw knooppunt Antwerpen-West op schema

In augustus gingen de grootse bouwwerken aan de drukke verkeerswisselaar Antwerpen-West van start. Het 50 jaar oude knooppunt moet er plaats ruimen voor een nieuw, compact en veilig exemplaar. Tot midden 2023 blijft de verkeerssituatie stabiel en rij je er op 2×3 versmalde rijstroken op de noordzijde van het oude knooppunt met veilige rechtse in- en uitvoegers. Vanaf midden 2023 tot midden 2025 wordt het verkeer geleidelijk overgezet op het nieuwe complex.

5. Bouw nieuw knooppunt Sint-Anna vanaf april 

In april start de bouw van het nieuwe knooppunt Sint-Anna Linkeroever. In een eerste fase van de werkzaamheden – die duurt van april tot eind juli 2021 – wordt de zuidzijde van het knooppunt verkeersvrij gemaakt. Doorgaand verkeer tussen R1 en E34 kan de werf vlot passeren op 2×2 versmalde rijstroken. Verkeer tussen E34 en Charles de Costerlaan rijdt vanaf april om via een tijdelijke omleidingsweg aan de noordzijde van het knooppunt. Verkeer vanuit R1 naar Waaslandhaven-oost rijdt om via het noord-oosten

Bouw Ecoduct ten zuiden van Sint-Anna-Linkeroever

Lees meer

Over Oosterweelverbinding

De Oosterweelverbinding is een grootschalig mobiliteits- en leefbaarheidsproject dat de Ring van Antwerpen sluit dankzij de aanleg van tunnels. Op Linkeroever en in Zwijndrecht zorgt het project voor een veiliger snelwegennet en meer leefbare dorpskernen. Op Rechteroever omvat het project de bouw van een nieuwe Scheldetunnel, een nieuw- op en afrittencomplex ter hoogte van het voormalige dorp Oosterweel en twee tunnelverbindingen tussen dit nieuwe aansluitingscomplex en de R1.

Het viaduct van Merksem wordt afgebroken en vervangen door een verdiepte autosnelweg. Omdat heel wat weginfrastructuur onder de grond wordt gebracht, ontstaan er bovengronds nieuwe publieke landschappen met ruimte voor natuur en recreatie. Wijken en stadsdelen krijgen zo meer zuurstof en worden bovendien weer met elkaar verbonden.

Het Oosterweelproject verbetert de bestaande fietsinfrastructuur en zorgt ook voor een uitbreiding van het netwerk van fietspaden. De werken aan de Oosterweelverbinding worden uitgevoerd door verschillende aannemerscombinaties. Lantis treedt op als bouwheer. Meer informatie vind je via www.oosterweelverbinding.be