IN BULK & TANK CONTAINER LOGISTIEK

– Zwijndrecht 13 april 2021 – foto © Van Moer –

Geschiedenis

In 2004 startte Van Moer Logistics met het reinigen van tankcontainers en bulkwagens in Melsele, maar het was pas in 2008, toen het hoofdkantoor in Zwijndrecht geopend werd, dat de dienstverlening voor de tank- en bulklogistiek verder werd uitgebreid. Sindsdien exploiteert de logistieke dienstverlener zijn eigen cleaning, heating, repair en storage afdeling.

Investeringen

In 2021 staan er grote projecten gepland om de dienstverlening verder uit te breiden en zo ook verdere kwaliteitsverbeteringen door te voeren. Op de Seveso site in Zwijndrecht zal in totaal 2,8 miljoen euro geïnvesteerd worden. Alle werken zullen afgerond en operationeel zijn tegen de zomer van 2021.

Cleaning

De cleaning installatie wordt vernieuwd en uitgebreid, met een verbeterde capaciteit voor vijf chemie-, één food- en twee bulkbanen. Verder wordt er ook een circulatie-unit voorzien voor het reinigen van harsen, resins en latex.

Dankzij de nieuwe gaswasser en scrubber zullen er ook bijkomende productgroepen gereinigd kunnen worden, zoals meth, acrylaten, alifatische & aromatische esters, aldehyden, aromaten, alkanen, alkenen, gehaloneerde KWS en anorganische producten.

Heating

De heating krijgt bijkomende aansluitingen, door een capaciteitsverhoging van 40 extra vaste plaatsen. Extra valbeveiliging wordt voorzien om op een veilige manier stalen te kunnen afnemen. De verwarming van de tanks gebeurde reeds via warm water, stoom of elektriciteit, en dit zal binnenkort aangevuld worden door stoom onder hoge druk (tot 7 bar aan 160°C).

Sinds kort is ook de opwarming van ADR en NON-ADR producten in vaten, IBC’s of andere verpakkingsmiddelen mogelijk, dankzij de ontwikkeling van een on-site hot box installatie.
Repair & Storage

De werkplaats voor de containerherstellingen wordt verder uitgebreid om extra capaciteit te kunnen garanderen. Ook de opslag gaat naar omhoog, naar een totale capaciteit van 5.750 tanks (vol & leeg).

One-stop shop

De afdeling bulk & tank container logistiek biedt alle diensten voor de industrie aan onder één dak, en daar hoort natuurlijk ook transport bij. De gespecialiseerde vloot voor bulk- en tankcontainers telt reeds 70 wagens, waar nu nog eens 15 extra wagens bijkomen.

Drumming

Bijkomend is ook de nieuwe drumming installatie waarin de logistieke groep geïnvesteerd heeft. Hiermee wordt de inhoud van de tankcontainers omgepakt tot IBC’s en drums. Maar met de nieuwe set-up is ook de omgekeerde richting mogelijk.

foto © Van Moer

Werkgelegenheid

Dankzij deze investeringen wordt de capaciteit van de terminal sterk uitgebreid, en dat resulteert uiteraard ook in extra jobs. Naargelang de volumes zullen er een 30-tal jobs bijkomen, zowel voor transport- als depotactiviteiten in Zwijndrecht.

Chemiesector

Met deze investeringen wil de groep dus vooral inspelen op de noden van de chemiesector. Wat niet onlogisch is voor de terminal in Zwijndrecht, die midden in de achtertuin van de Antwerpse chemiecluster ligt.
“De vraag vanuit de chemiesector blijft stijgen, zeker op het vlak van value-added logistics”, zegt Jo Van Moer. “Meer en meer spelers besteden hun logistieke activiteiten uit aan gespecialiseerde dienstverleners. Op die manier kan de producent zich concentreren op zijn productieprocessen. Dankzij de uitbesteding ontzorgen wij onze partners van hun logistieke uitdagingen, en zoeken wij naar alternatieven om ook hun logistieke processen efficiënter en duurzamer te organiseren.”

Over Van Moer Logistics

Van Moer Logistics is een groeiende logistieke dienstverlener die op maat gemaakte logistieke oplossingen aanbiedt. De groep is actief in transport, distributie, opslag, intermodale logistiek en tank container logistiek.

Jo Van Moer en Anne Verstraeten richtten het bedrijf op in 1990 met 2 vrachtwagens en groeiden uit tot een geïntegreerde logistieke dienstverlener. Met 22 locaties in België en Roemenië concentreert Van Moer Logistics zich op het bouwen van duurzame partnerrelaties waarbij ze luisteren naar de behoeften van hun klanten om hun processen verder te optimaliseren.

De groep telt inmiddels 500 vrachtwagens, 450.000 M2 aan magazijnoppervlakte en 9 binnenschepen. Samen met 1.450 medewerkers bouwen Jo en Anne elke dag verder aan hun familiebedrijf met een duurzame en innovatieve visie.

Meer informatie: Van Moer Logistics | Transport & Logistic Services

Anne Verstraeten & Jo Van Moer – foto © Georges Janssens